Förslag om skärpt kontroll av utländska fastighetsförvärv
I december 2024 presenterades den statliga utredningen Skärpt kontroll av utländska fastighetsförvärv (SOU 2024:84), i vilken det föreslås ett införande av anmälningsplikt vid överlåtelse och upplåtelse av fast egendom som är av väsentlig betydelse för totalförsvaret.
En ny lag med krav på förvärvstillstånd för köpare utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) föreslås införas den 1 juli 2026. Lagen föreslås vara tillämplig på förvärv av fast egendom samt även vissa upplåtelser av fast egendom, såsom förvärv av tomträtt, jordbruksarrende, bostadsarrende, anläggningsarrende och lägenhetsarrende. Lagen föreslås även omfatta förvärv av aktier i privata aktiebolag eller andelar i handelsbolag eller förening, vars tillgångar i allt väsentligt utgörs av fast egendom, om köparen genom förvärvet får ett bestämmande inflytande över bolaget eller föreningen. Köparen föreslås vara skyldig att ansöka om förvärvstillstånd om köparen till exempel är en fysisk person med medborgarskap i en stat utanför EES, en juridisk person med säte i en sådan stat eller en juridisk person med säte i en stat inom EES, om en aktör som avses ovan direkt eller indirekt har minst 25 procent av röstetalet eller utövar motsvarande faktiska inflytande i den juridiska personen.
Utredningen betonar att fastighetsägande och dispositionsrätt till fast egendom har säkerhetspolitiska implikationer, särskilt vad gäller fast egendom i anslutning till försvarsanläggningar, kritisk infrastruktur och strategiska geografiska områden. Förslaget syftar till att förhindra att utomstatliga aktörer genom förvärv eller nyttjanderätt skaffar sig kontroll över sådana områden och därigenom försvårar myndigheters operativa förmåga. I utredningen betonas även risken att fastighetsförvärv kan användas för underrättelseverksamhet, sabotage eller andra säkerhetshotande åtgärder mot totalförsvaret. Nuvarande lagstiftning ger staten begränsade möjligheter att ingripa vid sådana överlåtelser, vilket motiverar behovet av skärpta kontrollmekanismer.
Ansökan om förvärvstillstånd ska göras hos tillståndsmyndigheten, vilken föreslås bli den civilområdesansvariga länsstyrelsen där fastigheten är belägen. Ansökan ska ges in senast en månad efter förvärvet och tillståndsmyndigheten ska fatta beslut inom en tidsfrist om tre till sex månader. Tillståndsmyndigheten kan besluta att ge tillstånd till förvärvet eller att avslå ansökan. Ansökan ska avslås om förvärvet kan inverka skadligt på väsentliga totalförsvarsintressen. För det fall förvärvstillstånd vägras, ansökan är ofullständig eller om köparen underlåter att ansöka inom tidsfristen ska förvärvet anses vara ogiltigt. Vid utebliven ansökan ska tillståndsmyndigheten äga rätt att aktualisera en sanktionsavgift om ett belopp mellan 25 000 kronor och högst 25 000 000 kronor.
Avslutningsvis kan det konstateras att det i utredningen betonas att nuvarande lagstiftning är otillräcklig för att skydda totalförsvarets intressen vid fastighetsöverlåtelser och nyttjanderättsupplåtelser, varför en reform anses nödvändig.